TKM

AkupunkturPlakat

Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM)
Tradisjonell kinesisk medisin består av flere gamle terapiformer. Den eldste litteraturen er over 2000 år gammel, men man regner med at flere av terapiformene er mye eldre. TKM ble satt i system da Mao satt med makten i Kina på 1950 tallet, og er akseptert som en fullverdig
del av det offisielle helsevesen ved siden av såkalt vestlig medisin i Kina og i Øst-Asia. TKM er bygget opp rundt en filosofi som du kan lese mer om her
Tradisjonell kinesisk medisin består av;

– Akupunktur
– Kinesisk urtemedisin
– Kosthold
– Kopping
– Moxa
– Tai Chi og Qi Gong
– Tui Na

Akupunktur
Kan du lese mer om her

Kinesisk urtemedisin

Er et mange tusenårig komplett medisinsk system. Fortsatt er urtemedisin den mest brukte
delen av TKM i Kina. Først og fremst brukes den ved kroniske lidelser ved å gjenopprette
ubalanser i kroppen. Gjennom århundrer har kinesiske medisinere samlet kunnskap og
erfaring om urtenes energetiske egenskaper, om hvordan urtene kombineres, og hvilke
funksjoner de vekker i kroppen. Urtene sorteres ut fra smak, temperatur og om de er
fuktende eller uttørkende. om de er sure, søte, bitre og så videre. De forskjellige
organene/meridianene i kroppen har affinitet til sine spesifikke smaker.TKM

Kinesiske leger relaterer plantenes smak og temperatur direkte til deres terapeutiske
virkning. De sorteres etter om de virker varmende eller kjølende, fuktende eller uttørkende.Planter med varm smak brukes til å behandle kuldetilstander, og motsatt. Planter somsmaker søtt, som ginseng Panax ginseng, ordineres for å styrke, harmonisere og bløtgjøre, mens bitre planter som rødrotsalvie Salvia miltiorrhiza brukes til å drenere og tørke ut overskudd av fuktighet. I kinesisk urtemedisin brukes urter, røtter, mineraler, og ingredienser fra dyreriket. Medisinen settes sammen spesifikt etter pasientens ubalanser og inntas ofte som te. Det brukes i høy grad også faste resepter som kan kjøpes over disk, og det fås i kapsler. Klinikken her ordinerer ikke urtemedisin.

TKM – Kosthold

“He who takes medicine and neglects to diet wastes the skill of his doctor”
(Gammelt kinesisk ordspråk)

Det er ofte en glidende overgang mellom kinesisk urtemedisin og kinesisk kosthold hvis man
bruker matens kvaliteter optimalt. Forskjellen på mat og urtemedisin er at urtemedisin har en
mye kraftigere medisinsk effekt.
I kinesisk medisin er kosthold veldig sentralt. Tradisjonelt sett har også kineserne mye
kunnskap om matens effekt på kroppen. Her ved klinikken får du
kostholdsveiledning basert på Tradisjonell Kinesisk Medisin. Mat inneholder Qi (energi).
Forskjellig mat inneholder forskjellig type Qi. Noen typer mat er varmende, andre typer mat
er kjølende akkurat som urtene. Noen typer mat fremmer energiflyten i meridianene, og er
gunstig ved stagnasjonstilstander som for eksempel PMS eller irritabilitet. Noen typer mat er
mer potent enn annen mat for å styrke blod eller energi i kroppen. Er du en frossen person
trenger du mat som varmer, og du bør unngå mat som virker kjølende og vise versa. Om
sommeren trenger kroppen generelt mer kjølende mat som salater, tomater, agurk og melon, kort sagt sesongens grønnsaker og frukt. Om vinteren trenger vi varmende og næringstett mat. Rotgrønnsaker er fint, samt kjøtt og fisk.  Wok gjerne grønnsakene, kok eller bak dem i ovnen. Vi kan kjenne igjen mye dette fra egen mat tradisjon, men kineserne bruker dette tradisjonelt enda mer bevisst. På enkelte kinesiske restauranter kan man fortelle kokken om egne energi ubalanser, og få måltidet tilpasset denne. 

Generelt anbefales å lage mat fra grunnen av, samt å bruke økologisk mat. Vær forsiktig med sukker og hvitt mel. 

TKM og Kopping

Kopping er en eldgammel behandlingsform hvor man ved hjelp av vakuum fester kopper på
huden over områder man vil behandle. Antagelig er dette en enda eldre behandlingsform
enn akupunktur. De første koppene ble laget av horn fra dyr, og ble festet ved at man laget
vakuum ved å suge ut luften fra hornet før man satte den på. Kopping har vært og er brukt i
store deler av verden. I Asia, Hellas, Egypt, Afrika og Russland. Her i Norge har vi også en
gammel tradisjon med «Koppekoner». I dag bruker vi først og fremst glasskopper,
silikonkopper og plastkopper. Glasskoppene festes ved hjelp av å lage vakuum i koppen
med en stikkflamme.
Kopping er bevegende, og brukes for å løsne på spenninger og øke sirkulasjon av Qi og blod
i hud, akupunkturpunkter, meridianer og muskulatur. I klinikken her brukes det først og fremst
som en bindevevsmassasje på rygg og skuldre ved behandling av spent muskulatur i
kombinasjon med IMS (Intra Muskulær Stimulering (se under akupunkturfont)) og klassisk
akupunktur. Det er også effektfullt ved triggerpunktbehandling på steder det ikke er gunstig å
nåle. Etter kopping behandling er det vanlig å få rød/lilla merker etter koppene, eller små
bloduttredelser. Det er ikke farlig, og går over etter en tid. Faktisk vil fargen på huden fortelle
noe om tilstanden til muskulaturen/vevet på det behandlede området. Kopping oppleves som
en behagelig behandlingsmetode for de aller fleste.

Moxa

Moxa Er en eldgammel form for varmebehandling. Tradisjonelt brukes tørket kinesisk burot.Moxa er svært sjeldent et problem for burot allergikere. Det er kun bladene som benyttes. Den kinesiske buroten er varm i sin karakter, og har en skarp og bitter smak. Det betyr at vi bruker den for å tilføre varme/hete, spre kulde og damp/fuktighet. Den fjerner stagnasjoner og fremmer fri flyt av Qi. Moxa brukes i mange forskjellige varianter. Moxa sigarer er det mest brukte. Mange har hørt om moxa sigarer som blir brukt på akupunkturpunkter for å snu fosteret som ligger feil vei forut for fødsel. Skånsomt og helt ufarlig. Moxa ull er en annenvariant som legges på en rist i en boks. Dette er blant annet genialt ved magesmerter som skyldes kulde. Videre bruker man små koneformede stykker som enten settes på en akupunktur nål eller direkte på huden. Ulempen med moxa er at den ryker veldig, og har en utpreget ganske sterk lukt. Det gjør at den nok ikke brukes så ofte som den fortjener. Her i klinikken brukes en såkalt moxa lampe, det er en varmelampe som har en mineralplate for å gi den tilnærmet samme effekt som moxa.

Tai Chi og Qi Gong

Tai Chi og Qi Gong (arbeid med energi) er kinesiske treningsformer. Generelt kan man si at
treningen dreier seg om å bevege Qi, fremme en fri flyt av Qi. Tai Chi er opprinnelig en
kampkunst. Den tidligste kampformen har muligens hatt sitt opprinnelig utspring i
buddhistiske munker som forsvarte rismarkene. Her blir den utført i langsomme, flytende og
myke bevegelser som fører til en indre balanse og avspenning. Bevegelsene blir også kalt
«Mooving meditation» fordi bevegelsene blir utført under meditasjon. Videre er
pusteteknikken under utførelsen viktig. Tai Chi og Qi Gong er skånsomt for kroppen samtidig
som den styrker kjernemuskulaturen. Tai Chi og Qi Gong gir en bedre helse, særlig innenfor
muskel- og skjelettplager, øker livslengden og livskvaliteten i form av mindre opplevd stress. Tai Chi og Qi Gong bedrer balanse og koordinasjon, bedrer sirkulasjon, øker bevegelighet og styrker ledd. Tai Chi og Qi gong passer for alle aldersgrupper. Man er aldri for gammel eller i for dårlig form for denne treningsformen.

TKM – Tui Na

Er en form for kinesisk massasje som bygger på teorien om tradisjonell kinesisk medisin.
Utøveren drar, knar, ruller, presser og gnir muskulaturen og områdene mellom ledd, kjent
som de åtte portene, for å åpne kroppens forsvars Qi (Wei Qi) og få energien i meridianene
og musklene til å flyte fritt. Teknikkene kan være milde eller ganske faste. Navnet kommer
fra to av handlingene: TUI betyr å presse, og NA betyr å løfte og klemme. Andre teknikker i Tui Na er risting og tapotement (en form for banking), og trekking, ofte i kombinasjon med at
man presser eller masserer akupunkturpunkter (akupressur).

TKM

Les mer om TKM her